Home   News   Article

WATCH: Behind-the-scenes view of castle interior after layers peeled back ahead of transformation into visitor attraction celebrating the Spirit of the Highlands


By Val Sweeney

Easier access to your trusted, local news. Subscribe to a digital package and support local news publishing.



The main staircase at Inverness Castle which is to be transformed into a visitor attraction celebrating the Spirit of the Highlands.
The main staircase at Inverness Castle which is to be transformed into a visitor attraction celebrating the Spirit of the Highlands.

Throughout Inverness Castle, former court rooms, corridors and offices, once busy with day-to-day judicial tasks, stand silent and deserted.

Court room furniture is wrapped in plastic and ready for removal while other rooms are already empty and have been stripped back.

The stage is now being prepared for the next scene in the evolving story of the castle which is to undergo a multi-million pound transformation into what is being hailed as a world-class gateway visitor attraction for the Highlands.

Before contractor Bancon Construction begins the massive makeover, a final behind-the-scenes tour highlights original interior features which were uncovered as the layers were peeled back during the enabling works.

Blackened fireplaces, wooden floorboards, wall panelling, and even a sturdy wall safe, provide tangible reminders of the building’s history, dating back to 1830.

When the public returns in three years time – it will be to celebrate the Spirit of the Highlands past, present and future.

Pictures: Stripped-back interior of Inverness Castle revealed


Do you want to respond to this article? If so, click here to submit your thoughts and they may be published in print.



This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies - Learn More