Home   News   Article

Black Isle salon looks set to expand after its extension gets the nod from Highland Council


By Philip Murray

Get a digital copy of the Ross-shire Journal delivered straight to your inbox every week



General news.
General news.

A SALON business in a Black Isle village has been granted permission to build a new extension.

Highland Council officers have approved plans for a small extension to the rear of Heavenly Bliss in Avoch.

The business currently has a salon, reception and a treatment room at its site in the village’s Rose Street.

The new extension will enable it to increase the size of the salon room, install a second treatment room and create a dedicated waiting area.

There would also be two small storage areas.

Applicants Mr and Mrs N Bremner had originally planned to have the extension run flush with the gable ends of the existing building.

But after an objection by the council’s Historic Environment Team, the proposals were modified so that the new extension will now be set back by almost a metre from either side of the building’s gable ends.

“While the building at present does not contribute significantly to the conservation area; it does not detract from the character of the area,” said council officers in their report considering the matter.

“However, it was considered that the proposal as submitted would result in the building detracting from the conservation area and this was supported by the views of the Historic Environment Team.

“Following negotiations, amended plans have been submitted which set the extension in from the gable ends of the building by approximately 0.9m at each end.

“This retains the existing traditional symmetrical gable end profile of the building whilst allowing the extension to be read as an addition to the building.

“It is considered that the proposal, as amended, preserves the character of the conservation area and is therefore acceptable,” the council officers added after granting planning permission to the revised proposals under delegated powers.

The new extension will have a lean-to roof with tiles matching the existing building, while the walls will be finished in white cladding to complement the white harl of the original structure.



Having trouble getting out to pick up your weekly newspaper?

Get a digital copy of the Ross-shire Journal delivered straight to your inbox every week and read the full newspaper on your desktop, phone or laptop.

SUBSCRIBE NOW


This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies - Learn More